Ha teherautó kölcsönzés jár a fejünkben

teherautó kölcsönzés

A teherautó kölcsönzés meglehetősen tág fogalom, már ami a piacon elérhető lehetőségek széles választékát illeti. Maga a teherautó kölcsönzés egyébként nem egy agyműtét, bár kétségkívül némi megfontolást és körültekintést igénylő kezdeményezés szinte mindenki részéről. Hogy miért van ez így? Azért, mert bár a teherautó kölcsönzés önmagában véve egy viszonylag egyszerű dolog, az elérhető szolgáltatások köre (különböző gépjárművek, széles ártartomány, a legkülönbözőbb vezetői és szállítói igények, … ) mégis igen nagyszámú.
Emiatt javasoljuk mindenki számára, hogy mielőtt belevág egy teherautó kölcsönzés folyamatába, mindenképpen szívlelje meg az alábbiakat.

A teherautó kölcsönzés alapigénye

A teherautó kölcsönzés igénye a bérlők részéről, és mint szolgáltatása a bérbeadó vállalkozások oldaláról ideális esetben egy kereslet-kínálat relációban találkozik a kereskedelmi piacokon. Ezek az igények terjedhetnek egy alapfelszereltségű, kisméretű teherautó kölcsönzés témájától egy valamivel nagyobb méretű hűtőkocsi bérbevételén keresztül egészen egy több tonnás teherbírású tehergépjármű bérbeadásán át, az általa vontatott utánfutó bérléséig. Láthatjuk tehát, hogy a teherautó kölcsönzés keresleti és kínálati oldala egyaránt igen széles és nem múló igényeket támaszt a piaci szereplőkkel szemben.

A teherautó kölcsönzés díjai

Ha már teherautó kölcsönzés a szóban forgó téma, akkor tudjuk, hogy kölcsön csak díjért cserébe adnak a kereskedelemben. Ez a díj a teherautó kölcsönzés piacán tartalmaz egy kezdeti kauciós összeget, melyet a gépjármű kiválasztását követően, a szükséges dokumentációk elvégzése után fizetendő az autó további rendelkezésre állása fejében, piaci szavakkal élve, amolyan foglaló jellegű dolog, hogy az indulás és érkezés közti időtartamra a kiválasztott jármű a rendelkezésünkre álljon, addig másnak a bérlője azt ki ne adhassa, legfeljebb a kölcsönbérleti szerződésben meghatározott feltételekkel és azok jogszerű teljesítését követően. A teherautó kölcsönzés további költsége az időarányos bérleti díj, a gépjármű üzem- és jogszerű fenntartásához elengedhetetlen kötelező gépjármű felelősségbiztosítás díja a baleseti adóval együtt, valamint a gépjármű bérbeadását terhelő egyéb adók.

teherautó kölcsönzés

A teherautó kölcsönzés szubjektív szempontjai

Világos, hogy teherautó kölcsönzés során az első és legfontosabb szempont az, hogy a gépjármű tulajdonságai lehetővé tegyék az időszakosan fuvarozni kívánt áruk egyik helyről másik helyre való juttatását – lehetőleg egyben, sértetlenül. Ezek után a legfontosabb az előbb említett árazás. Mindezek után a sofőr személyét érintő és az ő vezetési szokásaiból fakadó komfortérzetőt jelentős mértékben befolyásoló és meghatározó jellemzők következnek. Ilyenek például az autó üzeme (diesel, benzin, hibrid, … ), a sebváltó fajtája (automata, kézi) és egyéb, a vezetés mikéntjét még befolyásoló tényezők.

A teherautó kölcsönzés során ellenőrizendők

Valóban, a teherautó kölcsönzés nem csak és kizárólag a szükséges papírmunka és a pénzezés együttese, hanem ide tartozik még a fenti komfortigények tudatos megteremtése és az alábbi, biztonságos utazást elősegítő, indulást megelőző rutinellenőrzés, melyek bármely régóta jogsival rendelkező lelkiismeretes gépjárművezető kisujjában vannak és semmilyen utazás megkezdése előtt ki nem hagynák őket – a vérükben van. Itt kell megemlítenünk a gumik szezonalitását érintő ellenőrzését (lehetőleg évszakhoz igazodó gumik), azok megfelelő nyomásértékét; ide tartozik még a fékek és a fékfolyadék ellenőrzése, a hűtőfolyadék ellenőrzése. A lámpák és beépített radarok ellenőrzése is lényeges elem, valamint a fűtési és a hűtőklíma működésének próbája, különösen, ha szélsőséges időjárási körülmények várhatók az utazás ideje alatt, arról nem is beszélve, ha netán éghajlati zónák váltakoznak majd az utunk során folyamatosan.