Biztos neked való az alaszkai malamut?

Alaskan_Malamute alaszkai malamut

Nem akarom senkinek elvenni a kedvét attól, hogy kutyatulajdonossá váljon és Isten őrizz, hogy én legyen a harmincadik, aki már előre számon kéri rajtad a felelős viselkedést. Viszont sajnos tény, hogy rengetegen akarnak husky vagy alaszkai malamut kölyköt, mert olyan szép! Már bocs, de ez nem érv. Ez érv arra, hogy miért tetszik, de nem arra, hogy a kutyának miért lenne jó veled élnie. Márpedig itt arról van szó, hogy neki mi lesz jó és neked mik a felelősségeid. Úgyhogy aki csak azért gondolkodik ebben a kutyafajtában, mert tisztára olyan, mint egy farkas, az nagyon fontolja meg, amiket lent írok. Egyik kutya sem kiegészítő. Az alaszkai malamut sem.

alaskan-malamute-1531351_640

Az alaszkai malamut leendő otthona

Eredetileg az alaszkai malamut szánhúzó kutya. Képzeld magad elé az alaszkai hómezőket, ahol egy hat nyolc kutya vonta szán szeli át a horizontot. Először is tisztázzuk, hogy neki ez az ideális. A szabad, végtelen tér, a társaság, a mozgás, és az erő. Kegyetlenül fog hangzani, de ezt te ilyen szinten eleve nem tudod neki megadni a legnagyobb szeretet és odaadás mellett sem. Miután az ember megfosztja ezt a faját az évszázadok óta megszokott környezetétől, a minimum, hogy megpróbálod minél élhetőbbé tenni a mindennapjait, ha egy alaszkai malamut tulajdonosa akarsz lenni. Úgyhogy a következő kérdéseket tedd fel magadnak:

  • kész vagy napi 1-2 órányi mozgást biztosítani a kutyádnak?
  • a családod, lakótársaid, főbérlőd felkészültek és ugyanúgy szeretnének egy alaszkai malamut tulajdonosai lenni?
  • van elég időd a nevelésre, játékra?
  • fel vagy készülve egy 35 kilós állat fegyelmezésére?
  • minden érintett kész egy nagyméretű kutyával együtt élni?
  • zavar a folytonos szőrhullás? nincs allergiása az otthonodban?

Az alaszkai malamut növekedése

Az apró kis kölykök hihetetlenül energikusak és rengeteg figyelmet igényelnek. Azért is fontos, hogy a család minden tagja akarjon alaszkai malamut kutyát házi kedvencnek, mert a négylábút nem tudod elszeparálni. Akarva akaratlan másoknak is foglalkozni kell majd vele. Kiskorában mindene a játék és nagyon könnyen unatkozik. Úgyhogy ha nem biztosítotok neki folyton valami elfoglaltságot, az alaszkai malamut előbb utóbb ízekre szedi a házat. Nem csak azzal kell számolnod, hogy kicsit kutya és mindennel játszik, meg mindent megrág és mindent megkerget. Az alaszkai malamut – szánhúzó múltjából adódóan – egy hihetetlenül erős állat. Mikor még kicsit, hirtelen kezd növekedni, izmosodni és egyszerűen nincs tisztában az erejével. Lendületből nekifut valaminek és az a valami feldől, eltörik. Nem szándékosan, de sok kárt tud okozni, amíg ilyen szeleburdi. Ugyanúgy fontos egy https://www.pet4you.hu/kutya/fajta/Alaszkai_malamut-562 alaszkai malamut megfelelő nevelése. Mivel általában csapatban élt, a vérében van a folyamatos dominanciaharc. Ez egy harmincöt kilós állatnál állandó határozottságot és következetességet igényel. Nem elfogadható, ha csak te vagy képes parancsolni neki, aztán elmész dolgozni és otthon marad a párod a gyerekkel, meg a kutyával. Nem lehet ilyen helyzetekben a kutya az úr, tudni kell bánni az állattal. Arra sem árt felkészülni, hogy folyamatosan próbálgatja majd és feszegeti a határait. Ez a két ok az, amiért öt évesnél kisebb gyermekek mellé nem igazán ajánlják. Nincs kifejezetten agresszív természete, egyszerűen csak nagy az erőfölénye. Meg kell tanuljon bánni vele.

Az alaszkai malamut tartása

A legideálisabb, ha kertes házba kerül. Fontos a jó kerítés, mert hatalmas térigénye miatt könnyedén kiszökhet, és a saját biztonsága érdekében is jobb, ha otthon a kertben vezeti le az energiáit. Nem árt, ha ólat vagy kutyaházat tudunk neki biztosítani. Amivel még fontos számolnunk az az állandó vedlés. Az alaszkai malamut bundája két szőrrétegből áll. A bőre fölött közvetlenül van egy vékony réteg, emellett van egy külső, ennél vastagabb és hosszabb bundája. Ugye az az alaszkai hideg. Na, ezt a két szőrréteget folyamatosan hullajtja, olyannyira, hogy szinte szőrfelleg követi a kutyát. Ezért sem javasolt a lakásban tartása, mert porszívót köthetnénk utána, akkor is maradna még szőr, ami a szánkba kerüljön. Ugyanezért fontos, hogy ne legyen allergiás a környezetében.

Alaskan_malamut_LM

Sokszor látni fél évesen kitett, örökbe adott kutyákat és az egyik leggyakoribb ok, hogy a család kedvencétől azért kell megválni, mert időközben valakiről kiderült, hogy allergiás rá. Ez mind a családnak, mind a kutyának szívfájdító, ugyanakkor könnyedén elkerülhető lett volna egy kis felelős utánajárással. A másik ok, amiért ilyen idősen megválnak ettől a kutyától az szintén a felkészületlenség. Egyszerűen nem mérik fel, hogy milyen kutyára gondolnak, csak jaj, de szép, vegyük meg! Aztán amikor hirtelen nagyot nő, mindent felborít, mindenkit le akar dominálni, akkor meg már nem kell. Na ezért mondom, hogy nem érv, hogy a kutya szép. Akkor vegyél egy kutyás naptárt, tedd ki képernyő pihentetőnek a képét, de ne vegyél ezért kutyát.

Ha viszont rászántad magad, akkor én kérlek, hogy gondolj végig még valamit. Muszáj, hogy kölyökkutya legyen? Mint az előbb említettem, számtalan kitett, alaszkai malamut vár örökbefogadó gazdára. És ez nem feltétlenül jelenti, hogy a kutyának bármi „baja” lenne. Előfordulhat, hogy egy tenyésztő megtartotta, mert ígéretesnek tűnt, aztán felnőve nem úgy fejlődött ki, ahogyan azt várták. Ettől még a kutya lehet jól szocializált és tökéletes család kedvence. Az ilyen állatoknak az is előnye, hogy már egy hozzáértő nevelte őket. Tehát tudja, hogyan kell viselkedni, kordában tudja tartani az erejét, és a tulajdonos a jelleméről is sokat tud nekünk mesélni, ami alapján eldönthetjük, megfelelő-e nekünk a kutya. Új kutya vásárlásánál érdemes ezt is megfontolni, hiszen amellett, hogy a magunk dolgát könnyítjük meg, egy kutyának is megadhatjuk a jól megérdemelt otthont.